Tandställning

Tandreglering vid bettfel

Tandreglering kan behövas om någon tand inte kommer fram om det är trångt och om du har över- eller underbett.

Hjälp för alla åldrar

Tandställning är vanligast hos unga personer, men kan användas i alla åldrar. Den vanligaste orsaken till att tandreglering med tandställning kan behövas är om någon tand inte kommer fram, om det är trångt och om du har över- eller underbett.

För att kunna avgöra om du behöver tandställning och vilken tandställning som passar just ditt bett så behöver vi göra en undersökning.

Generellt kan man skilja mellan avtagbara tandställningar som kan tas ut och fasta tandställningar som sitter fastklistrade på dina tänder.

Avtagbar tandställning
En avtagbar tandställning kan vara av hård plast som man biter i eller en avtagbar metallbåge som man använder tillsammans med huvudhätta eller nackdrag. Dessa tandställningar behöver man använda minst 14 timmar om dagen. Det innebär att man ska ha tandställningen när man är hemma, framför allt när man sover. Det finns typer av avtagbara tandställningar som ska användas dygnet runt förutom vid måltider.

Fast tandställning
En fast tandställning brukar kallas för räls. Den består av små metallplattor som fästs på dina tänder.

Trycket och draget från tandställningen gör att tänderna flyttar sig. Käkbenet löses upp på den ena sida medan det byggs på av tandroten på andra sidan. Den kombinationen av benupplösning och benpåbyggnad gör att tänderna kan flyttas genom käkbenet.

Den första veckan med tandställning kan bli lite jobbig och det kommer garanterat att kännas ovant. Du blir öm i munnen och tänderna kan kännas lösa. Det kan skava i kinderna och läpparna. Som tur är går det oftast över efter några dagar och vi kommer att tipsa dig hur du kan minska besvären under tiden.

Tandställningen sitter fast och klarar normal tuggning. Du kan äta det mesta. Men segt och kladdigt godis, sportbars, hårtbröd, morötter eller nötter fastnar lätt i din tandställning och kan göra att den lossnar och trådarna böjas, så att de skadar tänder, tandkött eller andra delar av munnen. Undvik därför sega saker och dela eller skär hårda saker i mindre bitar, istället för att bita av med tänderna.

Tänk också på att ju oftare tandställningen går sönder, desto längre tid tar behandlingen.

Nu när du har tandställning finns det fler ställen på tänderna som bakterier kan fastna och det är svårare att borsta tänderna riktigt rena när du har tandställning. Det innebär att risken för karies (hål i tänderna) och tandköttsinflammation ökar. Därför är det viktigt att du borstar tänderna noga. Speciellt viktigt är det att borsta kring fästena för tandställningen.

Om bakterier ligger kvar på tänderna så är det risk att det blir hål. Ser vi att det börjar bli risk för detta, så kan behandlingen avbrytas fast du inte är färdigbehandlad.

Lägg extra tid på tandborstningen

Borsta rätt

Borsta tänderna noga två gånger om dagen med fluortandkräm.

Pil höger

Borsta mellan

Gör rent vid fästen och under tråden med mellanrumsborstar.

Pil höger

Minskar risken för hål

Skölj munnen

Skölja munnen med fluoridsköljning en gång om dagen.

Pil höger
Bild på en kortläsare

Varför ska jag sköja?

Fluorid minskar risken för hål och kan läka ytliga kariesskador.

Pil höger
Tandvård Barn

Om tandställning går sönder

Om din tandställning skulle lossna eller gå sönder hör av dig på en gång. Det är viktigt att du själv inte försöker laga den.

Bild på en kortläsare
Borttappad tandställning

Om du tappar bort din tandställning får du själv betala en ny. Priset varierar beroende på tandställningens utformning.

Se priser

Bild på en kortläsare

Fler råd och tips

Följ våra råd och tips, så kommer din mun vara frisk, dina tänder klara behandlingen och ett leende som håller hela livet!

Ladda ner informationsblad Pdf, 963.5 kB, öppnas i nytt fönster.