Dra ut en tand

Tandläkare ska undersöka patient

När tanden inte går att rädda eller inte får plats

Ibland blir en tand så skadad eller infekterad att den inte går att rädda. Då måste den tas bort. Det händer också att friska tänder behöver tas ut, till exempel inför tandreglering.

Så går det till att dra ut en tand

Din tandläkare börjar med att undersöka tanden och ta en röntgenbild för att se hur tanden sitter fast och om det är möjligt att ta ut den. Om tanden kan tas ut direkt så får du bedövning. När tanden och tandköttet är ordentligt bedövat vickar tandläkaren försiktigt loss tanden och lyfter ut den. Ibland kan tanden behöva delas. Såret kontrolleras och du får bita på en kompress för att stilla blödningen.

Ibland är ingreppet lite mer komplicerat och tanden kan behöva opereras ut. Om ingreppet behövs göras av specialist så hjälper vi dig med en remiss.

Efter tandborttagningen

Efter att ha tagit bort en tand eller genomfört någon annan operation i munnen, finns det några saker som du bör tänka på.

  • Undvik att skölja munnen, äta och röka innan bedövningen gått ur. Vänta minst en timme.
  • Borsta inte direkt på sårområdet under den första tiden. I övrigt kan du borsta som vanligt.
  • Sug inte på såret och pilla inte i det med tungan. Peta inte i såret även om det känns som om det har fastnat någonting.

Blödning

Såret blöder nästan alltid lite efter behandlingen. Det är helt normalt och absolut ingenting att oroa sig över. Om det dröjer innan blödningen upphör kan du använda de kompresser som du fått med dig från oss. Fukta dem i lite ljummet vatten och bit ihop på kompresserna i ca 15 minuter.

Svullnad

Ibland reagerar kroppen genom att sårområdet svullnar upp. Svullnad ut mot läpp och kind är vanligast. Detta kan göra att det blir lite svårare än vanligt att gapa. Svullnad och gapsvårigheter ska efterhand bli bättre och så småningom gå tillbaka helt.

Värk

Efter en tandborttagning eller operation så kommer du att känna värk och ömhet från området, det är helt normalt. Värken är vanligtvis som värst efter ca 3-4 dagar och brukar därefter börja avta, men det kan ta flera veckor innan du blir smärtfri från området. Du kommer sannolikt behöva lindra värken med värktabletter vid behov.

Kontakta oss

  • Om du inte får stopp på blödningen.
  • Om svullnad och gapsvårigheter inte har minskat efter 3-4 dagar.
  • Om du får en svullnad som sprider sig ner till halsen, munbotten eller upp till ögat.
  • Om du får svårigheter att svälja eller dricka.
  • Om värken inte börjar avta efter ungefär fem dagar.
  • Om du får feber eller allmänpåverkan.
BildText2Kolumner

Vår kliniker

Vi erbjuder dig trygg tandvård genom hela livet. Vår kliniker finns på 19 orter i både Hälsingland och Gästrikland.