Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Steriltekniker - ett variationsrikt yrke

Mariëlle Houtbraken, vår färgstarka steriltekniker på Specialisttandvården Gävle sjukhus

Vad gör en steriltekniker? Den som allra bäst kan besvara det är, Mariëlle Houtbraken, vår färgstarka steriltekniker på Specialisttandvården Gävle sjukhus.

– En steriltekniker ser till att instrument som kommer till sterilcentralen blir desinficerade, förpackade, steriliserade och slutligen levererade tillbaka till varje avdelning, förklarar Mariëlle.

Med slutdestination Gävle
Att hon blev steriltekniker var egentligen bara en slump. Hon behövde ett jobb och blev tipsad om att sjukhuset i hennes hemstad i Nederländerna sökte steriltekniker. Trots att hon inte hade någon formell utbildning, så sökte hon, fick jobbet och utbildning till steriltekniker. Först hade hon tänkt att det bara skulle vara något temporärt, men trivdes långt mycket bättre än hon hade förväntat sig. 14 år senare har jobbet tagit henne från Nederländerna, via Tyskland vidare till Sverige med slutdestination Gävle.

På sterilcentralen jobbar idag två steriltekniker. Varje dag passerar mellan 40-50 ”brickor” deras händer. För att hålla reda på vad som ska vara med på varje bricka har Mariëlle skapat ett tydligt system med bilder och listor. För även om allt sitter i ryggmärgen, så sätter dessa listor, de dagliga rutinerna och hennes mångåriga erfarenhet, en stor kvalitetsstämpel allt som lämnar centralen.

Bäst-före-datum
En dag på sterilcentralen börjar med att Mariëlle och hennes kollega sätter igång alla maskiner och plockar ut sista omgången disk från dagen innan. Det diskade godsen packas, steriliseras och lämnas åter till avdelningarna – allt i ett ständigt flöde. Steriliserat och förpackat gods har ett bäst-före-datum på mellan 2-6 månader beroende på om det förpackats i påse eller i papper. Gods som har passerat bäst-före-datum måste alltid packas om och steriliseras på nytt.

– Det allra roligaste med jobbet som steriltekniker är att jag har så olika arbetsuppgifter från dag till dag. För trots att arbetet styrs av lagar och standarder är jobbet mycket variationsrikt, säger Mariëlle Houtbraken utan att tveka.

Är du nyfiken på fler yrken inom tandvården? Läs om vad en tandtekniker, tandsköterska, tandläkare eller klinikchef jobbar med inom bolaget.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.