Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Olika bettfel


Tandväxling

Från ungefär 6 års ålder upp till tidiga tonåren byts mjölktänderna ut mot permanenta tänder. Under denna tandväxlingsperiod kan någon tand hamna lite snett eller det kan bli lite glest eller trångt utan att detta behöver vara fel. Medan man växer på längden växer även käkarna och mycket rättar till sig av sig själv. 

Undersökning

Vid undersökningen tittar tandläkaren på ditt bett och vid behov kan det krävas en bedömning av en tandregleringsspecialist. Det finns många olika typer av bettavvikelser.

Finns alla tänder?

Vi börjar med att kontrollera om alla dina tänder har kommit fram. Ibland kan en mjölktand vara i vägen för en permanent tand eller man kan sakna anlag till en eller fler tänder. En mjölktand tagits bort för tidigt på grund av hål eller om man ha slagit tänderna kan också bidra till att bettet bli fel. Oftast kan man se tandanlaget på en vanlig röntgenbild ungefär ett år innan tanden bryter fram.

Finns det plats i käkarna?

Tandläkaren tittar också om det finns tillräckligt med plats till alla permanenta tänder. I överkäken kommer hörntanden som sista tand. Vid platsbrist kan den därför bryta fram lite utanför tandraden eller den tränger ihop granntänderna något. 

Hur biter du ihop?

Sedan undersöker vi hur över- och underkäken står i förhållande till varandra. Ibland växer en käke fortare än den andra så att de inte riktigt passar ihop storleksmässigt och att en av käkarna ligger lite för långt fram eller bakåt. Avviker käkarnas position pratar man om under- eller överbett. För att kunna bedöma hur bettet är ska man bita ihop med kindtänderna precis som om man tuggar någonting. 

Ärftlighet

Det kan finnas många olika anledningar till att bettet avviker från normen. Men inte allting som avviker behöver vara fel utan det kan bara vara annorlunda. Oftast finns det en ärftlig del i bettavvikelsen det vill säga att man får sina föräldrars tänder. Berätta gärna för din tandläkare om någon av dina föräldrar eller någon annan i din familj har haft tandställning eller kanske saknar något tandanlag. 

Du är alltid välkommen att fråga oss om du har något du funderar över.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.